2011. március 7., hétfő

Lecserélném az officina bútoromat... (5)

Praktikus Tanácsok 2011/3.
(Gyógyszerek tárolása)

9. Speciális gyógyszertároló eszközök
Beépített ICAS fiók
A gyógyszerek elhelyezésével, tárolásával kapcsolatban van néhány olyan speciális elvárás és előírás, amely indokolja, hogy ezt a kérdést külön és kiemelten részletezve kezeljük. A gyógyszereket elvileg a hagyományos módoktól kezdve a legmodernebb elhelyezési megoldásokig bárhogyan tárolhatnánk. De a gyógyszertárakban előforduló termékek száma az utóbbi években robbanásszerűen megnövekedett, ezért ma már a hatékony és helytakarékos elhelyezés jelentősége igencsak megnőtt. Másrészt van két olyan momentum, amely ezt az egész problémát (már csak az előírások miatt is) különlegessé teszi: a gyógyszerek egymástól való elválasztása, valamint a lejárati idők kezelése. A helykihasználás, a szakmai szempontok és a használati komfort szerint vegyük sorba a lehetséges gyógyszertárolási módozatokat:


Nyitott polcon történő elhelyezés a legkézenfekvőbb, beruházási igényét tekintve a legolcsóbb. Csakhogy a gyógyszereknek az egymástól való elválasztása esztétikus módon igen csak nehézkes, másrészt a polcon egymás mögé helyezett termékiek lejárati ideje nehezen követhető. Nagy a kísértés, hogy széles polcok beépítésével sok gyógyszert helyezzünk itt el, de az egymást takaró dobozok áttekinthetetlenné teszik a bútorzatot. Ráadásul a polcokat (a viszonylag könnyű hozzáférés érdekében) csak a 90-190 cm-es magassági tartományban és csak nagy hézaggal helyezhetjük el. Az alsó elhelyezésű polcok tartalma jóformán csak négykézlábra ereszkedve tekinthető át teljesen.
A zárt szekrényben való elhelyezésről (legyen az üvegezett, vagy tömör ajtós) ugyanaz mondható el, mint a nyitott polcok esetében, de itt a használhatóságot tovább nehezíti az ajtók nyitása, csukása, valamint az ebből eredő balesetveszély. 

A csúszópolcos elhelyezés, ami alighanem hungarikum, már jobban megfelel az elválasztás követelményének. A lejárati idő kezelésében egyszerűen, de nagyszerűen segít azzal, hogy a régebbi beszerzésű gyógyszerek mögé kerülnek a frissebbek. Ugyanakkor a csúszópolcok is csak egy szűk magassági tartományban (90-190 cm) használhatók, ráadásul meglehetősen nagy hézagokkal.

A forgó polcok elvileg azt a komfortot kínálják, hogy a kör alakú polcoknak köszönhetően nem a felhasználónak kell a termékhez menni, hanem az forgatható közelebb a felhasználóhoz. Ez az előny azonban csak látszólagos, mivel a tortaszeletszerűen cikkekre osztott körpolcok a lehető legrosszabb helykihasználást kínálják, így azok nagy mennyiségű gyógyszer tárolására az aránytalanul nagy térveszteség miatt alkalmatlanok.

A fiókos elhelyezés a leginkább elterjedt megoldás. Nem véletlenül: akár a talajtól kezdődően telepíthetők, ráadásul a kihúzás után kényelmesen, teljes keresztmetszetében látom a bútor tartalmát. A fiókokban könnyű megvalósítani az elválaszthatóságot és ugyancsak egyszerű a lejárati idők figyelemmel követése. Mivel a fiókok tartalmához csak a kihúzás után kell tudnunk hozzáférni, így aránylag sűrű kiosztásban (12-20 cm) telepíthetők és így nagy hatékonyságú tárolást tesz lehetővé.
Boomerang fiók
Csakhogy van itt egy bökkenő! A fiók maga egy mozgó elem, melynek használhatóságát, tartósságát mechanikai tulajdonságai határozzák meg elsősorban. Vagyis min, hogyan és milyen könnyen mozog? Egy komolyabb patikában ugyanis egy gyógyszertároló fiókot naponta akár százszor is kihúzhatnak.

Ilyen terhelés mellett egy hagyományos csúszkás fiók szóba sem jöhet! De még az általános (konyhai) célokra kifejlesztett görgős fiókok is csak nagy kompromisszumokkal járó félmegoldást jelenthetnek: egyrészt mert szűk a méretválasztékuk, másrészt mert ezeket háztartási körülmények közötti igénybevételre tervezték, harmadrészt pedig a fiókon belüli elválasztás csak barkácsolva oldható meg.
Éppen ezért kerültek kifejlesztésre a speciálisan gyógyszertári célokra használható fiókok. (A gyógyszerészek ezeket teleszkópos fiókként, vagy subládaként is emlegetik.)

  • Vízszintes fiókrendszereket a világon négy-öt cég gyárt. Ezek csak alapötletükben hasonlítanak egymásra: mindegyikről elmondható, hogy fémből készül, kihúzás után magától visszagurul betolt állapotába és megtalálható benne a variálható elválasztás. Ugyanakkor kb. 9-10 fiók magasságig telepíthetők úgy, hogy a használója még bele tudjon tekinteni. Ám a hasonlóság csak látszólagos, az ördög itt is a részletekben lakik! Nem mindegy, hogy:
Mennyi garanciát ad rá a gyártó? Az egyedülállóan hosszú szavatosságot nyújtó ICAS gyár pl. húsz (20) évre garantálja termékeinek hibátlan működését!

Milyen csapágyazású görgőkön mozog? (Az ICAS fiókok pl. kizárólag a svéd SKF csapágyait használja, ráadásul a görgők futófelülete is a járműiparból származik.)

Milyen a kivitelezés minősége? Nemrégiben derült ki, hogy a gyógyszerészek körében alacsony ára miatt legelterjedtebb rendszer esetén pl. a mérettartásban százalékos (!) eltérések lehetnek amiatt, hogy a szűkös méretválasztékot hazai „sufni tuninggal” próbálják valamelyest bővíteni elképesztően hitvány minőségben.

Mekkora a méretválaszték? Nem kell-e fölöslegesen megalkudni az officina tervezése során egy fiókrendszer méretbeli adottságaival?  (A legnagyobb választékot kínáló ICAS fiókrendszer esetében pl. ötféle szélességi és kilencféle hosszúsági, továbbá csaknem tetszőleges magassági méretből választhatunk, lehetővé téve, hogy bármilyen helyi adottság szerint beépíthetők legyenek.)

Hogyan építhető be a bútorzatba? A már emlegetett „olcsó” fiókokat kivitelüknél fogva egyszerűen képtelenség beépíteni úgy, hogy az azokat borító előlapok egy minőségi bútorzathoz méltó módon egy síkot alkossanak. Viszont az ICAS fiókrendszer pontosan amiatt kap évről évre termék-, dizájn- és nívódíjakat, mert bárhol bármilyen jellegű és stílusú bútorzatba kifogástalanul integrálható.

Milyen tartozékok kaphatók hozzá? Az ICAS fiókrendszer esetében pl. magától értetődő a bőséges elválasztó választék (magas, alacsony, kódolható, homeopátiás stb.), valamint a feliratozó rendszer (betűkészlet, cserélhető felirattartó, feliratozható fogantyú stb.), valamint a fellépő, a központi zárrendszer, de megválasztható a fiókok fenéklapjának anyaga (műanyag, acélháló, átlátszó plexi) stb. stb.
 
  • Döntött (ferde) fiókok egy speciális esete a fiókos tárolási módnak. Voltaképpen egyesíti magában a fióknak és a csúszó polcnak a jó tulajdonságait: rendkívül hatékony tárolási megoldást jelent, kiegészítve a lejárati idő szerinti könnyű kezelhetőséggel. Ráadásul ez esetben akár a fej fölül is expediálhatunk!

Nincsenek megjegyzések:

A teljes tartalom (szöveg, grafika, fotó stb.) szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos a szerző előzetes írásos engedélye nélkül (még részleteiben is) bármilyen módon közzétenni, sokszorosítani, forgalomba hozni!
www.praktikumbutor.hu