2013. április 16., kedd

Hogyan működik a patikarobot? (1.)

A Riedl Phasys patikarobot működése misztikusnak tűnhet. De hogy mennyire hasznos, akkor érthető meg igazán, ha bemutatjuk a működését. Ezt azonban a felépítésének ismertetésével kell kezdenünk.

A patikarobot felépítése

Riedl Phasys robotok egyedi méretben és elrendezésben készülnek a patika adottságainak megfelelően.
Felépítésük a legegyszerűbben egy kiállítási gépen érthető meg: 


A tárolótér üvegajtója kulccsal, vagy beléptető rendszerrel zárható. Itt a gyógyszerkészlet biztonságban van, mivel ide csak karbantartás esetén szükséges a belépés. 



A tárolótér két legfontosabb része a kétoldali polcrendszer, illetve a köztük három dimenzióban mozgó robotfej(ek). A polcrendszeren jól látható a polcok sűrű kiosztása. Az viszont nem látható, hogy a gyógyszerek egymás mögött több sorban foglalnak helyet. Itt bármilyen hasáb, vagy henger alakú doboz elhelyezhető, legyen az vényköteles, OTC, vagy bármilyen egyéb termék.


A robotfej magában foglalja a jól bevált fogókarokat, illetve a hozzájuk tartozó fogótálcát. A fogókarok nyúlnak be a polcok közé a dobozokért, azok húzzák rá a tálcára és fogják biztosan szállítás közben a gyógyszereket. 


A betöltő egység szállítószalagja segítségével a robot óránként 500 dobozt tud bevételezni önműködően.
Az érintőképernyők a betöltésben, illetve a bármikor lehetséges lekérdezésekben segítenek.




Ahány tára asztal van az officinában, annyi kiadó nyílás kerül elhelyezésre az adott tárához a lehető legközelebb. Így a kért gyógyszert a robot szinte a gyógyszerész kezébe adja. A kiadó nyílások bármilyen belsőépítészeti koncepcióba (bútorzatba) beilleszthetők: legyen az modern, vagy hagyományos, antik, vagy minimalista stb. 


A patikarobot beépíthetősége

Azt már tudjuk, hogy a Riedl Phasys robotok a patika adottságainak megfelelően kerülnek kialakításra. És ez nemcsak a méretezésben nyilvánul meg. A maximumot hozza ki a patikából azzal is, hogy a kihasználatlan tereket is bekapcsolja a gyógyszertár vérkeringésébe. 


A legkézenfekvőbb beépítési mód az, ha a robot az officinával azonos szinten kerül elhelyezésre. A leggyorsabb expediálást a tárák mögé, az officina „hátsó szekrényeként” beépítve teszi lehetővé. A táráktól messzebb is telepíthető, ám ekkor a kiadó nyílásokat és a robotot szállítószalagokkal kell összekötni, ami lassítja a gyógyszerek kiadását. 


Kihasználható a robottal az officina alatti helyiség (pince, alagsor stb.) is a gyógyszertárolás számára. Ekkor a kért gyógyszert speciális lift emeli fel az officinába, pl. a tára asztalra. 


Bekapcsolható a patika életébe az officina fölötti helyiség is (emelet, tetőtér stb.). Ez esetben a kért gyógyszer speciális csúszdán jut le a patikushoz. 



Riedl Phasys robotok olyan kiegészítőkkel, tartozékokkal is rendelkeznek, amelyek tovább növelik flexibilitásukat. Olyannyira, hogy akár kórházi igényeknek (tandem beépítés, osztályonkénti ládázás, betegenkénti csomagolás, címkézés stb.) is megfeleljenek! 


Következik: Hogyan tölti magába a gyógyszert a patikarobot?

Nincsenek megjegyzések:

A teljes tartalom (szöveg, grafika, fotó stb.) szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos a szerző előzetes írásos engedélye nélkül (még részleteiben is) bármilyen módon közzétenni, sokszorosítani, forgalomba hozni!
www.praktikumbutor.hu