2013. április 23., kedd

Hogyan működik a patikarobot? (2.)


Hogyan tölti magába a gyógyszereket a Riedl Phasys patikarobot?



Először is a robotba bármilyen hasáb, vagy henger (!) alakú dobozolt árucikk behelyezhető, ha rendelkezik vonalkóddal. (Tehát nem csak vényköteles, hanem OTC, sőt egyéb termék, pl. kozmetikum is.) Viszont nem kerülhet be zacskós, akasztható, vagy amorf alakú termék.

Lényeges, hogy a Riedl Phasys patikarobotok a betöltés minden egyes fázisában képesek a gyűjtőcsomagolású (fóliázott, kötegelt, celofánozott) árukezelésre!




Adatbevitel

A legelső lépésben a vonalkód leolvasása történik, mivel a robotba – és így a raktárkészletbe – kerülő gyógyszerek azonosításának ez az alapja. (Tudjuk, hogy néhány terméken még ma sincs vonalkód, de ez nem probléma, van megoldás. Lásd később.) Ez történhet egyesével, de egyszerre több dobozhoz hozzárendelve is!


Sajnos a vonalkód nem tartalmazza a gyógyszer lejárati idejét (a patikai bevezetésre váró QR kód már ezt is tudni fogja), ezért azt egyelőre manuálisan kell bevinni a rendszerbe. Nem kell azonban megijedni! Egyrészt a magyar nyelvű érintőképernyős kezelőfelület a végletekig leegyszerűsíti a manuális bevitelt, másrészt egy gyűjtőcsomagolásban több dobozhoz is hozzárendelhető ez az adat, harmadrészt néhány gyógyszernagykereskedő esetén elektronikusan is felvihető. 


Azonosítás, leltárba vétel

A robot szervesen kapcsolódik a patika saját jól megszokott készletnyilvántartó rendszeréhez: ha valami bejut a robotba, az azonnal a patika leltárkészletébe is bekerül, míg a robot segítségével kiadott gyógyszert azonnal kiveszi a készletből. Tehát a patikának egyetlenegy leltári nyilvántartása van!


A vonalkód szkennelésekor megtörténik tehát a gyógyszer beazonosítása. Ha az adott cikk létezik a készletnyilvántartó rendszerben, akkor egyszerűen növeli a készletet, ha nem, akkor azt új cikként külön felveszi. 

(Ha a bevinni kívánt cikknek véletlenül nincs gyári vonalkódja, a készletnyilvántartó rendszer segítségével könnyen készíthető egy "házi" vonalkód.) 


Behelyezés

Az adatbevitel után egy olyan ablakba helyezzük a dobozokat, ahol a szállítószalag a ráhelyezett dobozokat a gép belsejébe juttatja.


Ez utóbbi típusok felszerelhetők egy olyan berendezéssel, amelynek segítségével megvalósulhat az álom: a nagykereskedőtől érkező ládák tartalmát egyszerűen egy vályúba borítjuk és innentől kezdve a szkennelés, bevételezés, behelyezés stb. teljes egészében emberi kéz érintése nélkül történik.


A doboz lemérése, fényképezése


A fenti lépések után a robot lézersugárral „méretet vesz” a már leltárba vett dobozról, majd lefotózza azt. A méreteket és a fényképet hozzárendeli az adott árucikkhez. Abban az esetben pl., ha a gyógyszer gyártója megváltoztatja a doboz méreteit, betöltéskor a robot nem engedi leltárba venni addig, amíg azt a gép kezelője kifejezetten jóvá nem hagyja. (Ezzel is nő a gyógyszerbiztonság.)


A doboz elhelyezése


Itt van igazán jelentősége a dobozok méretének. Az adott dobozt a robot fogókarjai a tároló tér polcai közül a lehető legszűkebb kiosztásúra rakják. 


A tároló térben a gyors betöltés érdekében ún. puffer tálca is található, amelyek a gyors, de ideiglenes tárolást szolgálják. Persze hogy nagy a Riedl Phasys patikarobotok betöltési kapacitása: kb. 400 db/óra!


Mivel a tároló polcok többnyire 40 cm mélyek, így egy polcon akár 4 (!) sorban is elhelyezkedhetnek a gyógyszerek. Ettől igazán helytakarékos a patikarobot!


Ebből az is következik, hogy az egyes gyógyszereknek nincs előre meghatározott helyük (rekesz, vagy csatorna), hanem az ún. „káoszelmélet” alapján helyezi el azokat oda, ahová tudja. De a robot tudja a pontos pozíciót! Olyannyira, hogy kb. 10 másodperc alatt képes elővenni bármelyik gyógyszert. 

De ez már egy másik fejezet...

Következik: Hogyan adja ki a gyógyszert a patikarobot?


Nincsenek megjegyzések:

A teljes tartalom (szöveg, grafika, fotó stb.) szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos a szerző előzetes írásos engedélye nélkül (még részleteiben is) bármilyen módon közzétenni, sokszorosítani, forgalomba hozni!
www.praktikumbutor.hu