2013. április 30., kedd

Hogyan működik a patikarobot? (3.)

Hogyan adja ki a gyógyszert a Riedl Phasys robot?



A beteg számára a gyógyszert nem kell külön, plusz tennivalóként kérni a robottól, hanem gombnyomásra, magától értetődő egyszerűséggel, a patika jól ismert készletnyilvántartó rendszerében megindul a kiadás folyamata.


Ebben a pillanatban a robot minden más tevékenységet (betöltés, takarítás, optimalizálás stb.) azonnal felfüggeszt és csak a minél gyorsabb expediálással foglalkozik. Pontosan ez adja a robot létjogosultságát.



Azt már tudjuk, hogy a robot nyilvántartja a lejárati időket. Kiadáskor a kért gyógyszertípuson belül megkeresi azt a dobozt, amelyiknek a lejárati ideje a legközelebb van, és azonnal leveszi a leltárból. (Itt is az látszik, hogy a készletnyilvántartás és a robot „kéz a kézben” együtt dolgozik, a patika tehát bármikor leltározható.) A robotfej ezután a fogókarokkal megfogja a dobozt, a fogótálcára húzza, elindul a megfelelő kiadó nyíláshoz és ott kiadja.


A legtöbb esetben azonban a beteg nem csak egyféle terméket kér. De a Riedl Phasys robot egyszerre több dobozt is ki tud adni. Hogy mennyit? Ennek csak a dobozméretek szabnak határt. 
A robot minden egyes doboznak tudja a pontos méretét (lásd: előző rész), ezért azonnal ki tudja számítani, hogy mi fér a karjai közé. Így a fogókapacitásnak megfelelően, a lejárati idejüket figyelembe véve összegyűjti a kért gyógyszereket, és egyszerre adja ki. Ha ennél több dobozt rendelt a patikus a táránál, a gyors kiadás után azonnal folytatja az összegyűjtést.


Nem szükséges magyarázni, mennyire felgyorsítja az életet a robot az officinában, ha a gyógyszert a tára elhagyása nélkül a 8 – 12 másodperc alatt a beteg kezébe tudjuk adni!


Az a pont, ahol a gyógyszer kikerül a robotból többféleképpen kialakítható. A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás a robot oldalába épített egyszerű kiadó nyílás karnyújtásnyira a tára asztaltól. Ez akkor valósítható meg, amikor a robot közvetlenül a tára asztal háta mögé kerül.

Bárhogyan is kerül beépítésre a robot (lásd: előző részben), a segédberendezéseknek köszönhetően mindig megoldható, hogy a kért gyógyszer a tára asztalhoz a lehető legközelebbi pontra érkezzen meg, sőt akár az is, hogy magán a tárán "landoljon". 

Szállítószalag

Spirálcsúszda

Lift (félredobóval)


Azokban a patikákban, amelyek külső intézményt is ellátnak (pl. szociális otthon, gyermekotthon, fiókpatika stb.), egy olyan kiadó nyílás elhelyezésével, amely a színfalak mögötti gyűjtő kiadást szolgálja, a patikarobot szinte „kilép” az officinából. Igen, ez is a teljesség igénye… 

Következik: Mit csinál a robot a töltés és kiadás között?

Nincsenek megjegyzések:

A teljes tartalom (szöveg, grafika, fotó stb.) szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos a szerző előzetes írásos engedélye nélkül (még részleteiben is) bármilyen módon közzétenni, sokszorosítani, forgalomba hozni!
www.praktikumbutor.hu