2013. május 15., szerda

Hogyan működik a patikarobot? (4.)

Mit csinál a Riedl Phasys robot a betöltés és a kiadás között?

Azt már láttuk, hogy a Riedl Phasys robot a betöltés-bevételezés és a kiadás során mennyire gyors és hatékony eszköz.

De a Riedl Phasys a teljes megoldást jelenti, ezért nem tétlenkedik akkor sem, amikor látszólag nem csinál semmit, illetve a betöltéssel és kiadással egyidejűleg még számos tevékenységet végez. A legérdekesebb funkciói pont azok, amelyek csak „ott bent” zajlanak.



Azt már tudjuk, hogy amikor gyógyszert kell expediálni, akkor a robot felfüggeszt minden más tevékenységet és csak a kiadással foglalkozik. (lásd: 3. rész)

Ha éppen nincs szükség kiadásra, akkor a robot a betöltéssel foglalkozik. (lásd:2. rész)


Ha a robot netalán lejárt, vagy bármilyen szempontból problémás gyógyszert találna a nyilvántartásában, akkor nem kockáztat, azt azonnal eltávolítja a tárolótérből. 

Ahogy a gyógyszereket a robot egymás után kiadogatja, úgy szabadulnak fel egymás után a tároló helyek. Ugyanakkor a betöltések során előfordul, hogy egy adott dobozt nem egy számára még éppen alkalmas legszűkebb helyre, hanem egy tágasabb polcra helyezi, hiszen a legszűkebb helyek telnek be elsőként ugyanis.


Ezért a robot – ha nincs fontosabb, prioritást élvező tennivalója – a tárolótér optimalizálásába kezd: Átvizsgálja az agyában a készletet és minden doboznak keres egy még szűkebb tároló helyet ügyelve arra, hogy a polcok ne legyenek hézagosak. Ez a rengeteg helyet felszabadító, „tömörítő” funkció mutatja leginkább, hogy a Riedl Phasys mennyire aktív a helymegtakarításban.


Érdekességképpen: ez a funkció előre beállítható úgy is, hogy csak a patika zárva tartása alatt működjön. Így a reggeli nyitáskor döbbenhetünk rá, hogy a gép belsejében mennyi polc szabadult fel az esti helyzethez képest. 

És most jön a ráadás: Mint minden raktárban, úgy a patikarobotban is időnként takarítani szükséges. Ez azonban a rendkívül sűrűn elhelyezett polcok miatt kézzel lehetetlen Ezért a Riedl Phasys saját magát takarítja:rendszer egy speciális tisztító eszköz segítségével törli tisztára az előzőleg leürített polcokat.


Ez a funkció is számtalan módon állítható be: pl. előre meg lehet határozni, hogy az egyes polcok milyen időközönként legyenek letakarítva. (Már megint mennyi időt és fáradságot takarítottunk meg…)

A betöltés-bevételezést, kiadást, raktárhely optimalizálást, takarítást stb. tehát a Riedl Phasys robotok nem egymástól időben elválasztva, külön-külön végzi, hanem a prioritások figyelembe vételével egymásba fonódóan, zökkenőmentesen és megállás nélkül. Ez a szimultán munkavégzés különösen a két robotfejes gépnél szembeötlő.

Egy funkció van azonban, amely bármikor igénybe vehető: a leltározás. A robotnak köszönhetően nem napra, hanem „percre kész” a leltári nyilvántartás. Nem csak a fajtára és mennyiségre, hanem tetszőleges szűrés alapján, pl. azok tárolási pozíciójára, fogyási sebességére, lejárati idejére stb. vonatkozóan is.


Ha végképp nincs a robotnak semmi dolga, akkor a gép készenléti (stand-by) helyzetbe kapcsolja, minimálisra (mindössze 240 W-ra) csökkentve az elektromos energiafelhasználást és kímélve az elektronikus alkatrészeket. Ám amikor beteg lép az officinába, másodpercek alatt életre kel és mindent kezd elölről...


Következik: Miért olyan megbízható a Riedl Phasys patikarobot?


Nincsenek megjegyzések:

A teljes tartalom (szöveg, grafika, fotó stb.) szerzői jogvédelem alatt áll. Tilos a szerző előzetes írásos engedélye nélkül (még részleteiben is) bármilyen módon közzétenni, sokszorosítani, forgalomba hozni!
www.praktikumbutor.hu